Изчистване и олекотяване

Изчистване и олекотяване

Димитрина Спасова

Традиционният подход по темата  за изчистването и олекотяването е свързан с изчистване на физическото тяло. Аз предлагам да погледнем на задачата от малко по-различен ъгъл. Първо нека да си зададем въпроса:

Всъщност какво имаме да изчистваме? От какво желаем да се освободим?

За да решим какво точно искаме да изчистим, трябва да имаме по-добро разбиране за нашата истинска същност. Ние сме физическо тяло, емоция, енергия, ум, ние сме Висша духовна същност. Какво е най-важно да изчистим, за да бъдем олекотени, да бъдем здрави, доволни и проспериращи?

Трябва да се погрижим да изчистим всички области на съществото си – цялото си физическо тяло, енергията, ума. Да се погрижим да потенцираме положителната емоция, да изчистим връзката си с истинската си същност.

Това изчистване, обаче, не е достатъчно. Трябва да изчистим и средата си, работното си място, токсичните отношения, които ни дърпат надолу. Това са областите, в които имаме да работим, за да може наистина да постигнем изчистване и олекотяване.

Аз ще споделя моята опитност и мнение във връзка с изчистването, а вие ще прецените кое и какво е ценно и важно за вас. Нека всеки да вземе това, което е полезно и подходящо за него. Самата аз никога не бързам да отрека нещо, преди да съм го ползвала.

Какво НЕ препоръчвам

Има много диети и начини за изчистване и олекотяване. В процеса на моята дългогодишна практика, в работата си с хората и със самата себе си, стигнах до непоклатимия извод, че в днешно време:
Изчистване с глад в нормална работна атмосфера не се прави.
Изчистване с глад за хора без сериозни физически проблеми не е препоръчително.

Гладуването е сериозна практика. Изисква специално време и условия. Необходимо е санаториално или болнично лечение, наблюдение на специалисти, които да изготвят индивидуална програма и етапи на прилагането ѝ. Поради тази причина не го препоръчвам като стандартен път за олекотяване.

Не препоръчвам суровоядство и веганство. За нашите географски ширини този вид хранене също изисква стриктно наблюдение от специалисти. Програма, която да бъда определена от нутриционист, който да е наясно с конституционалния тип на тялото на човека.

Салатите не са добър начин за отслабване. Те изстудяват и увеличават елемента въздух в тялото. Не довеждат до трайни изчистващи резултати, а по-скоро до изсушаване и сковаване на тялото.

Житният режим на учителя Петър Дънов въздейства по сходен начин. Това е режим, който той е дал в друго време за други хора. Това са насоки и препоръки за хора, които са живели в друга епоха, в друга енергия. Условията ни на живот сега са много по-различни от тогава. Дори самото жито не е същото, както е било по времето на Учителя. Начинът на живот на хората тогава е бил съвсем различен. Тогава хората са имали едни нужди, сега имаме съвсем различни нужди.

Новите Енергии са с огромна изчистваща сила

Енергиите, в които ние съществуваме, са с огромна изчистваща сила.  Те сами по себе си работят за нас. Необходимо е само да подкрепим тялото със семпли, заземяващи, натурални неща, които да позволят на изчистващите процеси да вървят в правилната посока.

Това което аз бих препоръчала сега, на етапа, на който сме ние, в новия енергиен поток на Земята, за нас,хората, които живеем в нови и много по-различни и по-високи енергии, е:

Какво препоръчвам

Първо: Ежедневна хранителна пауза

Ежедневна хранителна пауза от 9 часа минимум до 12/14 часа – времева зона без храна, само вода. Обърнете внимание – само вода. Без чай, кафе без захар, сода.
Тази стъпка е много полезна и за намаляване на наднормено тегло.

Второ: Чиста храна за стабилност и добър енергиен ресурс

Безглутенова и натурална храна. Чиста храна, която дава стабилност и добри   енергийни ресурси за справяне в ежедневието.
♦ Безглутенова храна – елда, просо, полента, киноа, амарант, ориз – черен, червен, кафяв, придружени със зелени зеленчуци;
♦ Варива;
♦ Зелените зеленчуци;
♦ Кълнове( най-вече от броколи) и поници;
♦ През зимата ферментирали продукти – туршии;
♦ Кореноплодни;
♦ Мазнини,
♦ Подправки,
♦ Много авокадо;
♦ Плодове;
♦ Кафе, чай –билков, не зелен. Зеленият чай има силно изстудяващ ефект и не е подходящ за нашите географски ширини през зимата.

Олекотяващи дни

♦ Препоръчвам олекотяващи дни – два дни в седмицата. Кефир с няколко лъжици смлени ядки, сварен зеленчук – броколи, карфиол, брюкселско зеле, кромид, морков, с малко сол и мазнина. Това е храна за целия ден.

Това е храна, която дава стабилност, като в същото време организмът може да задвижи изчистване. Мазнините и ядките дават огън за горене на клетката. Позволяват на клетката да функционира по-добре и да изхвърли ненужното и токсично в нея. Вегетарианска версия за олекотяващите дни – кечери.

Закуска

♦ Препоръчвам за закуска: накиснати от вечерта по 1 с.л. смлени ленено и сусамово семе заляти с малко вряла вода и след това с кефир, добавя се авокадо кълнове/поникнали семена.

Ако спазвате от 2 до 4 седмици този режим на хранене ще усетите много добър изчистващ ефект. Ще имате стабилен източник на жизнена сила като същевременно тялото няма да харчи енергия за смилането на разнородна храна. Зеленчуците, които се ползват, се смилат изключително лесно. Кефирът дава много ценни вещества и оказва силно благотворно въздействие върху цялото храносмилане. Червената леща от кечерито също се смила лесно.

Заедно с хранителния режим е добре да се включат и различни скрабове – с киселица, с хималайска сол, сода за хляб, с утайката от кафе. Преди всяко къпане разтриване на цялото тяло с някои от скрабовете. Дали сме различни варианти тук.
♦ Различни видове бани в спа центрове дават възможност за добро изчистване.

Шуслерови соли

В подкрепа на цялото ни същество е необходимо да се погрижим и за минералния дефицит. Шуслеровите соли са много добра подкрепа. Предлагам ви готови комбинации, които са много подходящи в програмата за изчистване и олекотяване.

За изчистване на цялото същество е важно ежедневното раздвижване и поддържане на тялото гъвкаво. Няма как тялото да се олекоти, ако то е сковано.

Има природни закони, които ако отказваме да ги разпознаем и да ги ползваме в живота си, наистина няма как да се случват нещата в посока на нашето добруване. Необходими са ежедневни стъпки за запазване на гъвкавостта и жизнеността на тялото. Йогата, плуване, разходките, различните видове спортове. Силно ви препоръчвам йога. Тя въздейства на цялото ни същество, на енергията, ума и емоциите, подкрепя освобождаването от свръхнапрежението.

Живеем вече в ново време с различни от преди енергии и ако искаме да се чувстваме добре в живота си, ще се наложи да ревизираме старите идеи и методи и да започнем да прилагаме нови неща.

 

Facebook Коментари