Самардала – декоративно растение или подправка ІІ част

Самардала – декоративно растение или подправка ІІ част

Доцент Емилия Атанасова

Самардалата Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum, е многогодишно тревисто луковично  растение  от  подсемейство Лукови /Allioideae/, семейство  Кокичеви /Amaryllidaceae/.

Самардалата се среща в диво състояние в цяла Източна България, Източна Стара планина, Странджа. Расте в подлеса на букови и габърови гори. За населението от тези райони  самардалата е любима подправка. Събират я в диво състояние или я отглеждат в дворовете. Листата на самардалата съдържат летливи вещества, които предизвикват сълзене на очите. В свежо състояние са доста люти, дори повече от лука и чесъна. Подправката се прави от листата, които се берат преди да цъфне растението, смилат се и се смесват със сол. Солта омекотява и фиксира вкуса. Получената каша се суши на сянка продължително време и след това се прибира в добре затворени съдове за съхранение. Не се подлага на топлинна обработка, защото вкусът се променя. Може да се направи подправка и по друг начин – листата се нарязват и изсушават на сянка, след това се смесват с изсушени пера от лук и чесън, сухи магданоз и копър. Всичко се смесва и стрива. Получава се подправка с богат  аромат.

В Източна България самардалата се нарича „самаришка трева” или „самадийска трева”. В южна и югозападна България подправката е позната под имената „стрижак”, „стрижалец”, а в северозападна България я наричат „див чесън”, „див лук” или „кучи лук“.  В някои части на страната  (Сливенско)  е известна като „пой” или „зелена сол“. Продава се прясна или  изсушена по пазарите в районите, където се събира или отглежда.

Пресните листа могат да се добавят съм салата – краставици,  домати или зелена салата.  Сушената подправка се употребява в ястия от зеленчуци, яйца, сандвичи, сирене,  върху препечена филийка с масло или зехтин, ястия от лапад, коприва, спанак, също така към таратор, супи.  Може да се добави към месо, малко преди да е готово ястието.

Освен в България като подправка се употребява в Румъния, Молдова. В Румъния е известна като „български лук“. На руския пазар се предлага със същото име. Любима подправка е в  Бесарабия, където се нарича самардал или мюрдя. Там стои на масата наред със солта и пипера.

Самардалата е лечебно растение. Съдържа витамини,  етерични масла, стероли, танини и флавоноиди. В народната медицина са известни множество ползи от самардалата – полезна е за работата на сърцето,  възпрепятства образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, улеснява храносмилането, помага при стомашни болки, при кашлица. Разбира се, всички тези ефекти се проявяват, ако се употребява без сол. Счита се, че стимулира уринирането и пречиства бъбреците. Влияе благотворно при кожни заболявания, от сок от листата се прави  мехлем за трудно заздравяващи рани при различни кожни болести (псориазис и др.). Има рецепти за употреба в топло прясно мляко – при стомашни оплаквания и хронична кашлица.

 

Facebook Коментари