Да дишаме свободно

Да дишаме свободно

Повечето любителите на йога практиките са запознати с промиването  на носната кухина. Не звучи вече толкова екзотично и съвсем не е трудно и неприложимо в ежедневието ни. Каква е целта? Да се прочисти дихателния път в областта на ноздрите и гърлото.
Самият процес се нарича Нети. Когато се прави със солена вода е Джала нети, а когато се използва конец е Сутра нети. Най-лесно усвоимо е почистването с вода. Това е и практиката, която е най-разпространена, най-щадяща и практична.
Ако искаме да следваме древните традиции, процесът на прочистване с вода се прави като се потапя лицето в река, вдишва се вода през ноздрите, която след това се изхвърля  през устата. Възможен е и обратния процес –  поемане на вода през устата и изхвърлянето и през ноздрите. Естествено, че това не са най-привлекателните  и практични процедури да прочистим ноздрите си, има твърде много условности и трудности, които трябва да преодолеем, а едва ли всеки би се похвалил с близост до река.
Има лесен и практичен метод, който е много по-безболезнен и лесен за усвояване и не изисква много приготовления.  На много места у нас могат да се намерят подходящите съдове – лоти, чрез които да направите бързо и лесно Джала нети. Можете да ги откриете в доста сайтове за йога. Има възможност да ги закупите онлайн или директно да ги вземете от различните центрове и студия по йога.Ще ги видите най-различни видове като материал, цвят и форма. Но приложението им е едно, спомага лесно и безпрепятствено  да  се изчистят носните канали и да се отстрани всякаква слуз, засъхвания и дребни частици.

Следващото необходимо и задължително условие е да си направите разтвор за промивката. Какво  е необходимо? В топла вода разтваряте малко количество сол. Колко да бъде топла водата? Достатъчно, за да се чувствате добре като проверявате с пръсти, без да е гореща и да има опасност да се опарите или пък прекалено хладка, за да си докарате настинка и хрема.
Солта може да бъде хималайска, йодирана, готварска – просто с каквато разполагате и ползвате в домакинството. Количеството? Най-добре е да пробвате. Най-добрата препоръка е да бъде със солеността на морската вода (обикновено е около малка чаена лъжичка за едно лоти). Сами ще откриете, че прекалено солената или пък обратното, прекалено безсолна течност предизвиква дискомфорт и лека болка при промиване. С течение на времето, след като свикнете, ще откриете правилната за вас пропорция и бързо и точно ще я приготвяте.

Самият начин на прочистване не е сложен, може би в началото ще отнема малко повече време докато свикнете. Пъхнете чучура на лотито в лявата ноздра, отворете уста, за да може да дишате през нея, наклонете глава в дясна посока. Дясната ръка поставете отзад на кръста, по този начин няма да се прегърбвате и ще имате стабилна стойка. Наклонете още лотито, изтеглете шията напред, за да може солената вода плавно да премине през дясната ноздрата и да протече през нея.
В началото може да има известни затруднения с плавния ход на водата, ще усетите сърбеж, необичайно гъделичкане. Но като всяко ново и непознато усещане, след като първоначалното учудване премине, ще усетите приятно и освежаващо чувство. Много е важно да откриете точната позиция на врата и наклон на главата, така че да позволите на потока да премине към другата ноздра. По същия начин направете процедурата и с дясната ноздра. След което, запушете едната ноздра и със силен напор на въздуха се опитайте да изкарате всичко полепнало по нея, около 10-тина пъти. Направете го след това и с другата ноздра, накрая завършете с издухване и на двете ноздри едновременно.
В зависимост от големината на вашето съдче може да използвате половината от течността в нея последователно за едната и другата ноздра. Това е практика, която не се прави на части и с паузи. Първо с едната и непосредствено след това с другата ноздра и накрая издухване. Важен елемент от процеса на промиване е да насочите течността в посока към другата ноздра. Ако попадне в областта на гърлото, устата или ушите няма да предизвикате някакви проблеми, просто може би известен дискомфорт и заглъхване в ушите, но по естествен начин водата ще се оттече и ще премине бързо. Важно е след приключване да подсушите хубаво ноздрите, за да не остане вода в кухините.

Ползите от тази практика са многобройни. Освен че отстранява всички наслагвания в тази област, тонизира и премахва сънливостта и летаргията. Действа освежаващо и витализиращо на всички органи и мускули на лицето. Има уравновесяващо действие на дихателния поток на лява и дясна ноздра, по този начин влияе на симпатиковата и парасимпатикова нервна система, което довежда до общо състояние на спокойствие и баланс. Да не говорим, че във времето на настинки и грип това е най-ефективния начин да изхвърлите попадналите бацили в носната кухина.
И така първа стъпка – снабдете се с лоти, малко кураж и постоянство за начало и напред към Джала нети.

* Важно: През студените зимни месеци е желателно да не изпълнявате практиката непосредствено преди излизане навън. Има опасност да се простудите, ако не е издухана докрай солената вода.

Facebook Коментари