10 начина да се освободите бързо от стреса

10 начина да се освободите бързо от стреса

Разходете се

Упражненията, дори и когато са ненатоварващи, са чудесен начин да се освободите от стреса и да повишите нивото на ендорфините – хормона на щастието, който се произвежда от хипофизната жлеза и от хипоталамуса по време на движение, упражнения или възбуда. Ако се чувствате претоварени, излезте навън и се разходете за няколко минути. Ще бъдете удивени колко по-добре ще се почувствате.

Усмихнете се и задръжте усмивката

Когато се усмихнете, дори и да не се чувствате щастливи, настроението ви веднага се повишава. Вместо да се мръщите, да стискате зъби или да бърчите чело в отговор на нещо, което ви стресира, усмихнете се и почувствайте как проблемите се изпаряват. Опитайте още сега!

Обадете се на приятел

Понякога човек има нужда да се оплаче и да сподели с някого проблема си. Обадете се на приятел, който е готов да ви изслуша, да ви даде съвет и да ви помогне да намерите решение. Но бъдете осъзнати за следното: не се оставяйте да потънете в проблема, в критиката и оплакването. След като изложите ситуацията, насочете вниманието си към решението и потърсете положителните страни на това предизвикателство. Какво може да ви даде? На какво може да ви научи? Какви качества може да ви помогне да развиете?

Сладки аромати

Ароматерапията може да ни предложи доста средства, които да ни помогнат да се успокоим, да повишат енергията ни и да ни оживят. Лавандулата например може да ви успокои, а ментата да ви помогне да се концентрирате. Дръжте под ръка любимите си ароматни продукти – свещи, инсенси, ароматизатори за въздух, билки, цветя или етерични масла. Вдишайте аромата им, когато сте стресирани и усетете моменталното успокояване, което изпитвате.

Визуализирайте

Дори и да не можете да избягате от стреса в живота си, вие можете да намерите успокоение чрез магията на ума си. Затворете очи и си представете най-хубавото и най-спокойно място в целия свят. Това може да е прекрасен бряг, в който се разбиват вълните на океана или безкрайни планински върхове, или дори вашата собствена любима детска стая. Изпитайте чувството на сигурност, спокойствие и комфорт, което извиква във вас тази представа. Когато имате нужда да се отпуснете и да релаксирате, винаги можете да посетите това място в ума си.

Медитирайте

Не е нужно да сте напреднал дзен будист, за да медитирате успешно. Достатъчно е да останете спокойни и удобно разположени за 10-15 минути, наблюдавайки дишането. Нека цялото ви внимание бъде насочено към процеса на вдишване и издишване. Ако се чувствате комфортно, можете да насочите осъзнаването си върху някакъв обект, например цвете, изгряващото слънце и всичко друго, което ви изпълва и вдъхновява.

Самомасажирайте се

Скованост, напрежение и болки във врата, раменете, горната част на гърба или челото са симптоми на стресиращия ви начин на живот. Но вие можете да релаксирате и да отпуснете тези части. Стегнете съответната област от тялото колкото можете повече, задръжте за няколко секунди, след което рязко отпуснете. Направете си масаж – разтрийте челото, веждите, ушите, прокарайте 20-на пъти пръсти през косата – от челото до основата на окосмената част на врата или сплетете пръстите на ръцете и разтривайте единия палец с другия, като ги редувате. Усетете как тялото и умът се отпускат и отговорят с благодарност.

Протегнете се

Сигурно сте забелязали как кучетата и котките се протягат през деня? Правят го по същата причина, по която и ние – усещането е толкова приятно! Когато започвате и завършвате деня си с няколко леки протягания, това ще ви помогне да се освободите от стреса и да се успокоите, когато най-силно се нуждаете от това. В офиса можете да се протягате по няколко пъти през деня, да се усуквате, да раздвижвате раменете и врата.

Пуснете си музика

Всеки, който слуша ритмична музика, за да се настрои за тренировка, знае колко голямо е въздействието на музиката. Музиката може да ви зареди, да ви енергизира, да извика у вас силни емоции или да ви помогне бързо да се отпуснете. Изберете музика, която ви действа отпускащо, независимо дали е класическа, джаз, рок или нещо друго. Запишете я на компютъра и телефона си и оставете диск в колата си за случаи на непредвиден стрес. Отпуснете се в звуците на релаксиращата музика и изключете света около вас.

Затворете очи

Понякога само затварянето на очите и бавното и дълбоко дишане могат да направят чудеса за вас в ден, изпълнен със стрес. Можете да правите това по няколко пъти на ден, за да подкрепите процеса на отпускане на тялото и ума си. Комбинирайте тази практика с друг метод (медитация, разтягане, самомасаж или визуализация), за да извлечете още по-големи ползи.

Не е нужно да отидете някъде другаде, за да контролирате нивата на стрес в живота си. Отделяйте по пет минути за себе си по няколко пъти през деня и ще бъдете много по-спокоен и по-концентриран!

Facebook Коментари