Храни за справяне със стреса

Храни за справяне със стреса

от Стефан Йорданов

Повече от всяка друга емоция, напрежението и стресът могат да предизвикат сериозен хаос в нашите тела. Добрата новина е, че имаме избор. Първата стъпка е да променим начина, по който слушаме нашия стрес. Тревожността се случва, когато нуждите на тялото ни не са задоволени. В момент на напрежение има две възможности – да го приемем буквално или да предприемем действия, за да го изгоним. Освобождаването от напрежението може да бъде толкова просто колкото взимането на инициатива или яденето на правилните храни.
Някои здравословни храни всъщност могат да помогнат да се опитомят безсмисленото дъвчене и глад, като по този начин намаляват общото ниво на тревожност.
По-долу споделяме с вас 7 от любимите ни такива храни:
1. Черен шоколад
Здравословното хранене не е равно на яденето на скучни храни. Това привлекателно вещество може действително да ви помогне за облекчаване на симптомите на стреса, когато се яде в умерени количества. Черният шоколад е с високо съдържание на флавоноиди, които са с мощни релаксиращи свойства. Шоколадът също съдържа фенилетиламин, химикал, който подобрява настроението. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече от тези вещества поемате. По принцип, избирайте шоколад с над 70% какаово съдържание.
2. Спанак
Това зеленолистно е богато на магнезий, който подобрява цялостната реакция на организма към стреса и държи кръвното налягане под контрол.
3. Овесени ядки
Забелязали ли сте, че когато тялото е под стрес, то има силна нужда от въглехидрати? Вашето тяло е невероятно интелигентно и настоява да се върне към чувството за баланс. Последвайте това желание и изберете богати на хранителни вещества сложни въглехидрати. Овесените ядки са може би най-добрият избор. Комплексните въглехидрати ви помагат да произвеждате серотонин, релаксиращ хормон, който може да намали негативните ефекти на тревожността. Богатите на фибри овесени ядки позволяват на тялото да абсорбира серотонина много по-бавно, като така удължава получения тласък. За тези, които са с ниско ниво на кръвната захар, това е решението, за да се уверите, че няма да почувствате умора за дълъг период от време.
4. Орехи
Ако имате високо кръвно налягане, орехите са новият ви най-добър приятел. Яденето на най-малко 30 грама на ден предпазва кръвното от повишаване и поддържа нивото на тревожност под контрол. Ако вече сте склонни към по-високи нива на адреналин, направете си услуга и не давайте на сърцето си да се престарава!
5. Слънчогледови семки
Семената от слънчогледа съдържат много фолиева киселина, която помага на мозъка да произвежда химическо вещество, което подобрява настроението и така поема контрола над нашите емоционални реакции.
6. Боровинки
Високата активност на антиоксидантите в тези плодове противодействат на производството на кортизол – веществото, което се освобождава по време на стресови ситуации.
7. Сьомга
С две думи = Омега 3. Тези мастни киселини могат действително да премахнат симптомите на стреса изцяло чрез повишаване на серотонина и намаляване на хормоните на тревожността кортизол и адреналин.

Facebook Коментари