Упражнения и суперстрес

Упражнения и суперстрес

Упражненията намаляват кортизола и другите стресови хормони. Тези хормони могат да навредят на тялото, ако останат прекалено дълго в потока на кръвта. Те стесняват артериите, а това може да доведе до нежелани състояния на сърцето. Упражненията разрушават тези вредни хормони и те лесно преминават през тялото. Упражненията помагат и за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове, така че вредните компоненти, които остават, да са по-малко увреждащи.
Суперстресираните хора често имат напрежение в мускулите на врата, раменете и гърба. Определени упражнения увеличават снабдяването на тези мускули със свеж кислород, като намаляват напрежението след тренировка.

Упражненията могат да служат и за премахване на чувството на безсилие. Когато се натрупат ежедневните раздразнения, както по-енергичните, така и по-леките упражнения могат да помогнат да се премахнат тези негативни емоции. Когато се съсредоточиш в изпълнението на упражненията, умът ти се отдалечава от стресиращия те проблем и те насочва към нещо хубаво за теб. Надяваме се, че те убедихме. Много членове на Искрата споделят: „Много съм зает, за да правя упражнения. Няма начин да отделя дори един час за фитнес.“

Всъщност не е нужно да ходиш точно на фитнес. Упражненията могат да се правят навсякъде, стига да раздвижват тялото. Такива упражнения са разходките в парка, йогата, танците, плуването, голфът.

Не е нужно да прекараш цял час на бягащата пътека. Изследванията показват, че три кратки разходки с бързо темпо сутрин, обед и вечер, могат да бъдат толкова полезни, колкото и 30 минути потене във фитнеса. Кой не може да отдели няколко пъти по 10 минути през деня?
Знаем, че можеш!
Ключовата стъпка е да отделиш време да се погрижиш за себе си. Не е необходимо да са няколко поредни часа, както мнозина от нас си мислят. Все пак живеем в XXI в.

Ако трябва, мисли за упражненията като за работа, на която трябва да ходиш всеки ден. Ако постоянно (или дори често) молиш шефа си за почивен ден, колко дълго мислиш, че ще имаш тази работа. Намери време за себе си. Шест пъти дневно по 5 минути, четири пъти дневно по 10 минути. Прави го автоматично, така както миеш зъбите си.

Просто го прави.

Забележка: Преди да започнеш, се консултирай с лекар, особено ако имаш сърдечно заболяване или други рискови фактори. Помни, че е по-безопасно постепенно да изграждаш собствената си форма. Ако започнеш програмата бавно, вероятността да я спазваш е по-голяма. Не мисли за упражненията само като за движение. Мисли за тях като за възможност за утвърждаване на собствената ти личност.

Facebook Коментари