Същността на стреса - два основни показателя за него

Същността на стреса - два основни показателя за него

Стрес – тази дума звучи отвсякъде, непрекъснато се оправдаваме с нея, преписваме й всичките си несполуки, с нея обясняваме неадекватните си реакции и ситуациите, в които попадаме. Но замисляли ли сме се какво точно означава стресът, как можем да определим дали едно или друго действие в живота ни е предизвикано от него или е по-добре да се скрием зад тази дума и да не задълбаваме повече. Това, което е стресиращо за някои, е вълнуващо за други и обратното.
Дали безпокойството и притеснението също са част от стреса? Рафтингът и бързото влакче в увеселителния парк са прилив на адреналин за едни и повод за паника за други. Нека потърсим отговорите на въпросите за стреса на по-различно ниво, да видим симптомите и белезите му и тогава да преценим как да се освободим от него. Пътят до стреса е изграден върху възприемането ни за живота като цяло.
Начина, по който приемаме или отхвърляме определена ситуация, събитие или предизвикателство предопределят и нивото на стрес в ежедневието ни.
Защо при еднакви ситуации хората реагират по различен начин и успяват или не да покажат най-доброто от себе си?

Нека разгледаме двата основни показателя за стрес и след това да направим своите изводи и да потърсим решението.

Емоционален индикатор – чувствата и реакциите към определени събития и предизвикателства в живота ни. Това е показателят, който дава отговор как умът ни възприема всичко около нас. Има няколко основни въпроса, които е добре да си зададете и в зависимост от отговорите сами можете да прецените как реагирате и възприемате събитията в живота си.
♦ Постоянно ли сте загрижени за нещо?
♦ Имате ли проблем с връзките си – интимни, роднински, приятелски, колегиални?
♦ Сърдите ли се и обвинявате ли някого за нещо – родители, семейство, деца, партньор, колеги, шефове?
♦ Сравнявате ли се непрекъснато с другите – с колеги, приятели, роднини…?
♦ Съдите ли хората около вас?

В зависимост от отговорите преценете доколко сте зависими от външните обстоятелства и до каква степен те са в състояние да предизвикат буря във вас. Ако повечето от тези причини са повод за гняв и притеснения, тогава наистина е добре да потърсите начини да си създадете по-голяма емоционална устойчивост и стабилност. В повечето случай дяволът не е толкова черен, нито проблемите и страховете толкова големи, колкото ги приемаме. Като идеи за промяна само ще споменем различни варианти на медитация, йога, танци, пеене, рисуване. Занимания, в които да трансформирате вашата чувствителност и сензитивност.

Физически показатели – начинът, по който се чувства нашето тяло е другият основен индикатор за влиянието на стреса в живота ни. Списъкът със симптомите му е дълъг и е важно да знаем, че стресът засяга всеки отделен човек по различен начин. Но като цяло белезите са следните:
♦ ниска енергия
♦ изтощение
♦ проблеми със сърцето
♦ cлаб имунитет
♦ хормонален дисбаланс
♦ проблеми със съня
♦ проблеми със стомаха

Когато тялото не може да се справи със стреса, то претърпява физиологични промени, за да се адаптира възможно най-бързо към ситуацията и като резултат може да се окажете изчерпани и депресирани. Замислете се доколко тези показатели присъстват в ежедневието ви и открийте чисто физически как да ги елиминирате постепенно. Естествено, не препоръчваме това да става с лекарства, но с подходящите добавки от витамини и минерали и с ненатоварващ спортен ритъм можете да позволите на тялото да се самоизлекува и възстанови.

Наистина всички знаем за тези симптоми на стреса, но е добре да се замислим за начина, по които реагират тялото и умът ни. Винаги можем да намерим адекватен начин да се справим вместо да слагаме диагнозата – „Това е стрес” и да спираме до тук. Животът е нашият най-голям учител и е добре да научаваме уроците си отведнъж и да не се налага да повтаряме стари номера и грешки. Нека му се насладим и да го изживеем с радост и удоволствие.

Ако искате да се справите със стреса в ежедневието си, потърсете книгата „Решение за суперстреса” от д-р Роберта Лий, издателство Сребърно звънче.

Facebook Коментари