Претоварването и стресът водят до напълняване

Претоварването и стресът водят до напълняване

Извънредният труд може да добави повече към обиколката на талията ти, отколкото към портмонето

Налага ли ти се да работиш повече от четиридесет часа седмично? Чувстваш ли се изтощен в края на всеки работен ден? Ако е така, отиди и се претегли. Ако стрелката на кантара покаже повече от това, което ти се иска, една от най-вероятните причини е претовареният график и увеличеното работно време.

Претоварването в работата може да доведе до напълняване – това сочат резултатите от проучване, проведено във Финландия, сред 9000 служители на възраст от 40 до 60 години. Изследователите от Хелзинкския университет установили, че напълняването се среща по-често при хора, които трябва да балансират между отговорни и натоварващи професии и много семейни задължения. Според проучването 25% от жените и 19% от мъжете отбелязали, че са качили килограми в резултат на претоварване и умора, свързани с работата.

Изследването разграничило два основни рискови фактора, които биха могли да доведат до увеличаване на теглото:
1. Редовно надхвърляне на стандартните 40 часа на седмица.
2. Хронично чувство на умора, свързано с работата.

Първият фактор бил особено висок при жените, които трудно успявали да комбинират служебните със семейните си задължения. Вторият фактор включвал участници, които потвърдили три или повече от следните твърдения:
♦ Работата ми определено е твърде стресова.
♦ Чувствам се напълно изтощен(а).
♦ Чувствам се напълно изморен(а) след края на работния ден.
♦ Чувствам се изморен(а) сутрин, когато трябва да ставам за работа.
♦ Тревожа се за работата си, дори и когато не съм на работа.
♦ Налага ми се да работя твърде усилено.

Изследователите заключили, че и двата рискови фактора включват умора от работата или „прегаряне” – синдром на професионалното изчерпване – при което се създават условия служителите често да успокояват напрежението с храна от автомата, хранене набързо и на крак и пропускане на упражненията поради липса на време и енергия.

И така, какво би направил, ако претоварването в работата те кара да пълнееш? Само ти можеш да решиш какво да предприемеш, но ние ти предлагаме някои идеи, които може да ти помогнат:
♦ Раздели се с телевизията за една седмица – или дори само за един ден в седмицата. Ще се изненадаш колко е приятно да се наслаждаваш на тишината, да почиваш с книга в ръка или да разговаряш с децата си. Вероятно ще установиш също, че вечер си лягаш по-рано, вместо да седиш до късно с поглед, втренчен в телевизионния екран.
♦ Потърси сфери от живота си, които би могъл да опростиш или да укрепиш. Например може да си определиш един ден, в който да свършиш повечето си задължения, като по този начин
пестиш време и ресурси. Или да научиш децата си да планират така, че да не ти се налага през ден да ходиш до мол-а.
♦ Оцени работната си програма и задачи. Виж кои области изискват влагането на допълнително време, след което се опитай да си определиш целенасочено един или два дни за извънредно
време, в което да свършиш тези задачи. Може и да продължиш да работиш извънредно, но ще осъществяваш контрол над програмата си, вместо да се съобразяваш с капризите на друг.
Така ще повишиш и своята ефективност.
♦ Огледай работата си. Подхожда ли ти наистина? Въпреки че повечето от нас не харесват някои неща в работата си, не е нормално постоянно да се чувстваш изтощен(а) в края на работния ден. Когато работим подходящата за нас работа, ние би следвало да й се наслаждаваме през по-голямата част от времето. Когато изпитваме творческо вдъхновение, радост и удоволствие от това, което правим, то не ни изморява. Ако допуснем, че нямаш невъзможно количество работа и все пак се чувстваш изцеден (а ако имаш, може би е време да поговориш със своя началник), може би е време да започнеш да се оглеждаш за нова работа.

Facebook Коментари