Победете стреса, за да победите и килограмите

Победете стреса, за да победите и килограмите

Връзката между стреса и напълняването
В наши дни като че ли всички са подложени на стрес. Всички ние имаме твърде много задачи и твърде ограничено време, за да ги свършим. Времената са трудни, парите не стигат, а сроковете са кратки.

Какво се случва, когато сте стресирани? Склонни сте да ядете повече, да спите по-малко, да пропускате тренировки и да се чувствате изтощени. В допълнение към това, стресът се асоциира с много заболявания, като например сърдечно-съдови, високо кръвно налягане и повишен риск от рак.
Нищо чудно, че толкова много хора качват килограми. Изследване, публикувано в Американското списание по Епидемиология през юли 2009 г., анализира стреса, предизвикан от изискванията на работното място, трудностите, свързани с плащане на сметките, напрегнатите взаимоотношения в семейството и депресивните състояния и безпокойства, като разглежда представителна група от 1355 мъже и жени в продължение на повече от девет години. Крайният резултат? Мъжете са склонни към напълняване, когато не са в състояние да взимат решения в службата, не придобиват нови умения в професионално отношение или когато работните задължения не са им интересни. Върху талията на дамите, според изследването, оказват въздействие повече видове стресови фактори. Освен от финансовите проблеми или трудностите в работата, жените напълняват и при обтегнати семейни отношения и когато се чувстват ограничени от житейските обстоятелства. Като цяло, изследването показало, че хората, при които има увеличение на стреса, са качили повече килограми, ако при стартиране на изследването те вече са били с повишен индекс на телесната маса. С други думи, ако вече сте с наднормено тегло, рискът да напълнеете още, когато сте под стрес, е още по-голям.

Въпреки че всеки понася стреса различно, изследването показало, че по време на стресови периоди в живота хората променят своите хранителни навици – и то не в посока подобряването им. Храната не е единственият фактор, който оказва влияние върху напълняването при стрес. Допълнителни фактори са пола, храните, които яде човек и наличието на наднормено тегло. Това обяснява защо някои хора качват повече килограми при стресови обстоятелства, докато други могат да качат само малко, или дори да отслабнат.

Очевидно е, че ако искаме да се преборим с напълняването или да задържим теглото си, след като сме отслабнали, ние трябва да контролираме и управляваме стреса в живота си. Как да направим това? Защо тялото реагира по този начин на стреса?

Химията, която стои зад стреса
Стресът има роля в еволюцията. Да се върнем мислено в миналото, в пещерните времена, когато не е имало сметки, но пък е имало острозъби тигри. При подготовката си за вероятна атака, ендокринната система в тялото ни е произвеждала хормони в отговор на мисловния механизъм „бий се или бягай”: адреналин, кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH) и кортизол. Адреналинът ни изпълва с енергия на мига, CRH първоначално намалява апетита ни, но в последствие, много след като заплахата е изчезнала, кортизолът увеличава апетита ни, за да наваксаме енергията, която сме изразходили при борбата с тигъра или при бягството си.

В наши дни дивите животни не ни нападат, но въпреки това сме изправени пред голямо разнообразие от стресови фактори, които влияят на тялото ни точно по същия начин, независимо от факта, че повечето от нашите съвременни стресори не са физически по природа и не водят директно до изгаряне на калории. Кортизолът обаче не знае това и продължава да се освобождава и да ви кара да огладнявате – и да се насочвате към прости въглехидрати, които да ви снабдяват с енергия на мига. А още по-лошото е, че за да пренесем захарта, която току-що изядохме, от кръвта към мускулите, се нуждаем от хормона инсулин. След стрес тялото прелива от захар и инсулин, което е точната комбинация за натрупване на мазнини. Още по-лошото е, че складирането на мазнини обикновено е концентрирано в коремната зона — това е висцерална мастна тъкан, която се свързва с диабета и сърдечните заболявания. Лоши новини за страдащите от хроничен стрес.

Загуба на контрол
Много от нас изживяват стрес, когато имаме чувството, че животът ни е извън нашия контрол или когато считаме, че не можем да направим това, което искаме, поради трудности в обстоятелствата или липса на време. В такава ситуация ние реагираме като ядем, за да запълним емоционалните си нужди или отлагаме решаването на проблемите си. Може да мислим, че нямаме достатъчно време, за да вместим в графика си тренировки, или че нямаме достатъчно енергия, за да спортуваме толкова продължително или интензивно, колкото би ни се искало. Може да забравим да си подготвим обяда предварително, да нямаме достатъчно време, за да напазаруваме в супермаркета или непрекъснато да сме изправени пред силното желание за висококалорични, твърде мазни храни. Бързата храна може да ни се струва като единствената опция, която хем е вкусна, хем можем бързо можем да си набавим по време на кратката ни обедна почивка.

Но точно както и с всичко останало, яденето в отговор на стресова ситуация, е заучено поведение. Да, има химически реакции, които влияят на мозъка, но с времето можем да препрограмираме мозъците си да не позволяват на стреса да променя храненето и нивото на енергията ни. Можем също така да предприемем директен подход за разправа със стреса като изготвим план за неговото намаляване и неутрализирането на отрицателните му ефекти. Когато имаме повече контрол над живота си, ще установим, че ни е по-лесно да се придържаме към здравословен начин на хранене и спорт. По-доброто хранене, упражненията и намаляването на стреса – това е комбинацията за предотвратяване на напълняването и подпомагане на отслабването.

Създайте си план за намаляване на стреса
Първата стъпка към създаването на план за намаляване на стреса е да осъзнаете, че в живота ви има твърде много стрес. Първо си направете този тест, за да разберете дали сте твърде стресирани. Ако сте, погледнете този въпросник. Той ще ви помогне да се ориентирате кои са стресовите фактори във вашия живот, което е първата стъпка към намирането на пътя за справяне с тях.

А сега изберете един или два стресови фактора, които можете да контролирате. Задайте си въпроса дали има нещо, което бихте могли да направите, за да облекчите живота си. Дали да не си потърсите друга работа? Или да ставате с 20 минути по-рано, за да не ви се налага да се оправяте толкова скоростно сутрин, преди да излезете? Или да делегирате някои от домакинските си задължения на своите деца и съпруг(а)? Толкова често се случва да страдаме от стрес, без дори да обмислим проблема достатъчно, за да намерим решение.

Следващата стъпка е да въведете в своето ежедневие дейност, която намалява стреса. Нововъведението не трябва да бъде много голямо, освен ако не разполагате с достатъчно време, което да посветите на него (в противен случай то ще ви стресира дори повече). Направете списък от три дейности, които ви помагат да се чувствате по-добре, и планирайте по 5-10 минути на ден за всяка от тях.
Ето някои идеи:
♦ Медитация
♦ Йога
♦ Масаж
♦ Тренировка
♦ Бавно и дълбоко дишане
♦ Кратка дрямка
♦ Прочетете списание
♦ Вземете вана
♦ Играйте някаква игра
♦ Поседете тихо
♦ Време да погалите любимо същество или домашен любимец

След като веднъж внедрите в живота си навика да отделяте по 5-10 минути ежедневно за намаляване на стреса, това веднага ще ви помогне да се почувствате по-добре. А сега е време да се концентрираме върху симптомите на стрес, на които вероятно не сте обръщали внимание досега. Изпълва ли ви чувство на безпокойство или раздразнение? Имате ли болки в мускулите? Увеличен ли е апетитът ви? Учестено ли дишате? Обръщайте внимание на тези „скрити” индикации на стрес и как ви се отразяват. И когато се сблъскате със стрес, поемете няколко пъти дълбоко дъх, разпознайте стреса такъв, какъвто е, и се опитайте да се справите със стресовия фактор, колкото можете по-спокойно и по-ефективно. Ако ви обземат силни желания, напомнете си, че хормоните в тялото ви са били заблудени и това също ще мине. (Много хора са установили, че пиенето на вода или чаша горещ чай или дъвченето на дъвка помагат да премине силното желание.)

Правенето на тези неща не само ще ви направи по-щастлив и хармоничен човек, но също така ще ви помогне да се храните здравословно и да поддържате енергията си висока. При всички случаи следвайте тези чудесни идеи за справяне със стреса – това ще ви донесе успехи в отслабването по разумен начин!

За задълбочена и обстойна работа за справяне със стреса ви препоръчваме книгата на д-р Роберта Лий „Решение за суперстреса” (Издателство „Сребърно звънче”). В нея тя предлага изчерпателни въпросници, които ще ви помогнат да определите нивото и типа на стреса си (два от които са дадени в статията), както и програми, диета, хранителни добавки и упражнения, които ще намалят стреса и ще направят живота ви по-лек и по-хубав.

Facebook Коментари