Да погледнем страха в себе си

Да погледнем страха в себе си

Димитрина Спасова

Едно от основните неща, с които имаме да се справяме по пътя на себепознанието е, да се освободим от страха.
Първата стъпка е да бъдем в състояние да посрещнем страха. Да го погледнем, да му позволим да съществува. Да му дадем право да бъде с нас тук и сега. Да го почувстваме, без да го отричаме. Да чуем посланието, което този страх носи със себе си. Директно да се обърнем към него и да се запитаме какво иска да ни каже.
Страхът ни казва нещо важно за нас самите, което в момента ние не сме в състояние да видим или разберем. Подсказва ни, че носим в себе си убеждение, което не работи добре за нас. Чрез среща с негативната емоция, с нейното осъзнаване, без да я отричаме, имаме възможност да започнем да я променяме.
Докато отричаме емоцията, ние прекарваме цялото си време в хаотично мислене. Изпълнени сме с бягащи мисли, които следват една след друга и ги направляваме  така, че да избегнем чувството. Нека да обърнем внимание на това усещане. Колко от нас са в състояние да се спрат и да осъзнаят за какво мислят в момента? Нека да дадем възможност на чувството да се покаже. Ние маскираме нашите емоции с мисли, които непрекъснато са насочени навън. Не искаме да се спрем и да почувстваме това, което се случва с нас.
Когато осъзнаем чувството, ще можем и да разберем какво ни казва то. Затова е от особена важност  да създадем навик многократно през деня да се спрем, да поемем дълбоко дъх и да си дадем възможност да осъзнаем чувството си в момента. Да си дадем възможност да почувстваме страха,  да видим какво ни казва той. Когато сме готови да погледнем убеждението, което стои зад този страх, да го изследваме и да видим истина ли е това, тогава ще можем да освободим живота си от него.
Когато погледнем на себе си в светлината на новото осъзнаване, че ние сме Божествени, Всевечни същества, че ние сме Енергия-съзнание, което идва във физическото тяло да твори. Когато познаваме Законите, лесно можем да се освобождаваме от всичките убеждения, които ни плашат и не работят добре за нас. И това е личната отговорност на всеки от нас, ако искаме да станем съзнателни творци на живота си. Поглеждайки страха и всякакъв вид  други негативни емоции, разпознавайки ги,  да започнем да ги променяме.
Времето, в което живеем ни дава възможност за израстване и можем да изберем да променяме живота си към по-добро чрез всяка мисъл-чувство, дума и действие.

Facebook Коментари