Тренировка по себеуважение

Тренировка по себеуважение

От Деан Андерсън, фитнес и поведенчески експерт

Упражнявай се да се чувстваш добре в своята кожа

Ако си като повечето хора, които искат да отслабнат, сигурно си мислиш, че раздялата с няколко килограма ще ти помогне да се почувстваш по-добре в кожата си. Вероятно за теб упражненията са просто нещо, което трябва да правиш, за да постигнеш тази цел.

Но има нещо, което може и да не знаеш. Този подход към упражненията като към „необходимото зло” всъщност може да ти попречи да се почувстваш по-добре в този момент. Дори преди стрелката на кантара или отражението ти в огледалото да съвпаднат с твоя идеал.

Промяната в отношението към упражненията ще ти помогне да се почувстваш много по-комфортно в кожата си още сега. И това със сигурност ще направи пътуването към свалянето на килограмите много по-лесно и приятно.

Ето какво трябва да знаеш, за да прецениш дали има нужда да променяш отношението си към упражненията. И ако има – как точно да го направиш.

Няма никакво съмнение, че да се чувстваш комфортно на мястото, на което си, е важна част от целта „да – се – чувствам – добре – със – себе – си”, към която се стремиш (известна още като високо себеуважение).

Процесът по преместването

Но колкото повече научаваш за корените на себеуважението, толкова по-ясно става, че то няма нищо общо с постигането на някакъв абстрактен идеал като определено тегло или външен вид. Всъщност има безброй много случаи, в които хора работят усърдно за постигането на цели като тези. И дори ги постигат. Но само, за да открият, че продължават да се чувстват неудовлетворени и нещастни.

Онова, което изглежда има огромен позитивен ефект върху себеуважението, е процесът по преместването (по правилният начин) от мястото, на което си в момента, към мястото, на което искаш да бъдеш.

Пътуването е по-важно от дестинацията

Най-добрият начин да повишиш своето себеуважение е да се ангажираш активно и ефективно с нещо, което е добро за теб и е в унисон с целите ти. Това са ключови елементи. Ако целта ти не е добра за теб, защото е нереалистична или е изцяло базирана на онова, което мислиш, че другите искат или очакват от теб (като например да се опитваш да изглеждаш като модел, когато тялото ти не би могло да постигне и поддържа подобна визия), то за теб ще е проблем да се чувстваш добре със себе си. Каквото и да правиш никога няма да е достатъчно добро.

Отнасяй се към себе си като към някой, който вече заслужава уважение и добро отношение

Ще имаш същия проблем, ако действията ти не съвпадат с целите ти, като например да се подложиш на нездравословна изтощителна диета, за да постигнеш желаното тегло. За да се чувстваш добре със себе си, трябва да се отнасяш към себе си като към някой, който вече заслужава уважение и добро отношение.

Ако това означава „да се преструваш докато стане реалност”, то това е мястото, откъдето трябва да започнеш.

Ако носиш много негативен багаж като например не приемаш тялото си, критикуваш начина, по който изглежда, или дори напълно го отричаш заради наднормено тегло, да се упражняваш по правилния начин и заради правилните причини, може да бъде най-краткият, най-бързият и най-лесният изход от тези проблеми.

Но ще ти бъде необходимо особено мило отношение и подход. Такива, че да ти помогнат да започнеш да оценяваш тялото си за това, което може да прави в момента. И да му позволиш да те напътства. И да те учи по пътя към промяната. А не да бъде обект на твоето презрение и подигравка.

Някои от основните елементи на подобно отношение:

Упражнявайте се заради „правилните” причини

Разбира се, няма много лоши причини за упражнения. Така че в краен случай трябва да се възползваш от всичко, което те мотивира. Но определено отношение и подход ще ти помогнат да увеличиш себеуважението си. Например много помага да си кажеш, че тренираш, защото това е добре за твоето тяло и искаш да се грижиш добре за него. Когато правиш това, ти утвърждаваш, че си приятел с тялото си. А не, че сте врагове.  И се отваряш за здравословно общуване с него. Позволяваш му да ти казва от какво се нуждае. Това ще сработи много по-добре, отколкото да си наложиш да гориш калории. Само за да се отървеш от ужасните мазнини, които не можеш да понасяш.

Не просто отбелязвай времето

Превърни тренировките в предизвикателство и обърни внимание как реагираш
Простият акт на поставяне на лични цели за постижения и наблюдаването на това как ги постигаш, може да свърши чудеса. Води си дневник. В него отбелязвай какво правиш по време на тренировка. Отбелязвай какви подобрения в способностите ти настъпват с времето. Няколко пъти месечно си организирай малки състезания със самия себе си. Опитвай се да подобряваш личните си най-добри постижения (а не световни рекорди). Награждавай се, когато успееш. Обръщай специално внимание на това как упражненията влияят на настроението ти. Остави тялото да те учи как да използваш вида и интензивността на упражненията, за да влияеш на състоянието на ума си.

Превърни част от времето за тренировки във време за игра

Вие сте, освен всичко друго, животно с тяло, което има нужда да играе. Забележи колко щастливи и развълнувани са кучето или детето, когато излизат навън, за да играят. Част от теб все още се чувства по същия начин. Тази нужда не изчезва просто защото порастваш, ставаш по-сериозен или не си във форма. Колкото повече упражнения правиш под формата на спорт, игри и други активности, които са забавни, толкова по-добре. Така че бъди креативен! Превърни някои от ежедневните разходки в каране на ролери, кънки на лед, игра на голф или фризби, надбягване с кучето или дори белиденс!

Изследванията показват, че хората, които тренират, се чувстват по-добре със себе си и своите тела. Започнеш ли тренировъчна програма (или започнеш ли да тренираш заради „правилните” причини), скоро ще изпиташ положителните промени в себеуважението си и възприемането на тялото си, на които редовно трениращите във всякаква форма и размер се наслаждават.

Никога не е твърде късно да започнеш да се чувстваш добре!

 

Facebook Коментари