Тъмната страна на красотата

Тъмната страна на красотата

Кожата ни заслужава нежна и любаща грижа

Едно от неща към които се стремим непрекъснато е да бъдем здрави и да живеем пълноценно. Осъзнаваме, че има значение с какво захранваме тялото си, с какво лекуваме духа си, но е важно и да знаем какво полагаме върху нас.

Кожата е най-големият орган, поглъща около 60% от продуктите, с които се мажем и заслужава нежна и любяща грижа. Добре е да се замислим върху това. Според изследванията съвременната жена ползва средно около 12 козметични продукта дневно, съдържащи около 168 съставки. Важно е да бъдем внимателни какво допускаме в тялото си по този на пръв поглед безобиден начин.

Индустрията за красота непрекъснато ни предлага все по-нови и атрактивни кремове, лосиони и екстракти от познати и непознати източници, които ще доведат до бърз и траен ефект. Ако обещанията им се сбъдваха поне наполовина, остаряването отдавна щеше да бъде история.

Да разчетем внимателно етикета

Нека да потърсим истината малко по-задълбочено, отвъд примамливите реклами.

Открили са нова формула против бръчки! Ура!
Стоп! Преди да се впуснем в поредната помада и да очакваме по магичен начин да се стопят поне десет години, нека погледнем внимателно етикета. Можем ли да разчетем какво пише на него? И ако успеем да го направим, знаем ли какво точно означава написаното.

Много от съставките биха могли да предизвикат в дългосрочен план сериозни проблеми върху здравето ни. Когато четем безобидното допълнение „аромати”, не става ясно точно какви са те.  Натурални ли са или синтетични. Нямаме представа точно какво е количеството на формалдехидите и парабените…Въпросителните са много.

Какво означават тези съставки

Нека се отърсим от примамливите и изкушаващи реклами, да се вгледаме в дребния шрифт и да разберем какво точно означават тези съставки.

Thimerosol, thiomersalate (тимерозал, тиомерсал, мертиолат)

Съдържащ живак консервант, който се използва като консервант за разтвори за контактни лещи или капки за очи. Би могъл да предизвика алергични реакции, кожни раздразнения, както и неблагоприятно въздействие на нервната система. При някои изследвания е открито, че може да доведе до безплодие.

DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Ureа

Използват се отново като консерванти и освобождават формалдехид. Формалдехидът може да причини алергична реакция при контакт с кожата и е доказан канцероген. При продължителна употреба при излагане на открито може да причини болки в ставите, депресия, главоболие, болки в гърдите, ушни инфекции, хронична умора, световъртеж и загуба на сън.

Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (натриев лаурет сулфат, натриев лаурил етер сулфат)

Използва се като разпенващ агент в препаратите за пране, шампоаните и средствата за лична хигиена. Доказано е действието му като дразнител на кожата и очите. Засилва действието на други алергени и токсични съставки.

Benzyl Alcohol and Isopropyl Alcohol

И двата могат да предизвикат раздразнение на кожата. Те се използват за консерванти и разтворители в лосиони, слънцезащитни продукти, средства за дезинфекция.

Dioxane

Използва се като стабилизатор – може да се открие в много шампоани, средства за лична хигиена и продукти за баня. Притеснителното е, че дразни очите и дихателните пътища.

Парабени

Това е консервант, широко използван в козметичната и фармацевтични индустрии поради ниската му цена. Има бактерицидни и фунгицидни свойства. Натуралната му алтернатива би могла да бъде екстракт на семена от грейпфрут. Много са защитниците и противниците на този консервант и дискусии по тази тема текат непрекъснато. Установено е, че парабените наподобяват хормона естроген и са открити ниски концентрации от тях при диагностицирани тумори на гърдата.

Аромати

Един двусмислен термин, в който се крият много химикали, включително синтетични аромати, които могат да повлияят отрицателно на ендокринната система.

Ами сега накъде? Какво да избера и да ползвам!

И сега следва естественият въпрос: Ами сега накъде? Какво да избера и да ползвам!

Четете етикетите

Колкото и досадно да е, колкото повече навлизате, толкова по-лесно ще запомняте имената на добрите и лоши съставки и ще се ориентирате по-бързо.

Пазарувайте в магазини за здравословни стоки и продукти

Така както вече свикнахме да търсим и откриваме зелените кътчета с чисти и проверени продукти за трапезата ни, така е добре да се огледаме и за козметични натурални стоки. Има вече доста пионери и в тази област.

Проверявайте и проучвайте предлаганите козметични средства

Компаниите, които са насочили усилията към натурални и здравословни продукти винаги дават подробна и изчерпателна информация. Средствата за информация се вече достъпни и се ползват от всички, може да прочетете и научите всичко.

Образовайте се

Колкото повече четете и търсите информация, толкова по-лесно ще можете да отсеете истинските и качествени продукти от общото море от атрактивни реклами и обещания.

Ние имаме правото да изберем най-доброто за себе си и семейството си. Даваме една малка основа, върху която да започнем търсенето и ползването на природни и биологични продукти.

Facebook Коментари