Ръководство за вегетарианци или откъде най-лесно да се снабдим с протеини

Ръководство за вегетарианци или откъде най-лесно да се снабдим с протеини

Да натрупаме знания и информация

Да си вегетарианец вече не звучи екзотично и странно. Все повече хора се обръщат към безмесния начин на хранене. Не бива да забравяме, че това не е лесна работа. Да си вегетарианец не означава да си хапваш постни супички, да хрупаш зеленчуци и бисквитки.

Много внимание е нужно да отделим, да натрупаме  знания и информация, за да можем да бъдем здрави и в добра кондиция и тогава вегетарианската диета ще бъде удовлетворяваща.

Едно от най-важните неща, с които е необходимо да захранваме нашето тяло е протеинът. Възниква въпросът откъде да се снабдим с него, след като месото вече не присъства на нашата трапеза? Естествено първата ни мисъл е добавки. И нека да останат такива – на добавки, а не на основен източник. Писали сме за много нови и интересни варианти, за храни и култури, които не виреят по нашите места и са с отлични качества – киноа, чия, мака.

Да разкажем и припомним и за нашенските познати храни и култури.

За щастие те са достъпни. Продукти на добра цена и лесни за приготвяне. Освен това са отличен източник на протеин. Ядки, семена, соевите продукти (правим леко предупреждение за соята, предвид опасността от ГМО, добре е да сте сигурни в произхода и), яйца и млечни продукти. Когато в менюто ви присъстват тези храни, можете да бъдете сигурни, че приемате необходимото.

Семена

Това е другото лесно допълнения към салатите и ястията. Могат да задоволят и най-изискания вкус и да бъдат полезни и хранителни. Ненаситени мазнини, фитохимикали са другият плюс в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и рака. Само в четвърт чаша тиквени семки може да получите 8,5 грама протеини. Да не говорим за безбройните плюсове на сусама, който поръсен върху задушени зеленчуци дава разкошен и вкусен нюанс.  Писали сме за тях подробно, може да си припомните всичко най-важно тук.

Боб и бобови култури

“Грах, боб и леща – ела довечера на среща”. Това беше малка закачка, която пеехме като деца. Сега вече е добре тези продукти да бъдат чести гости на трапезата ни. Освен ценният протеин, като добавка получаваме фибри и желязо. Не на последно място имат качеството да оставят  за дълго време чувството за ситост и пълнота в стомаха. Вече има толкова много и различни видове боб, че дори ни е трудно да се ориентираме в избора си. Да не говорим, че червената леща може да се ползва вместо фиде в супите. Сварява се почти толкова бързо, а пък доставя на тялото толкова много полезни съставки.

Соя и соеви продукти

Съдържанието на протеин в соята и соевите продукти е сравнимо по количество и качество с тези на животинските. Освен популярността и в Азия, тя вече набира все повече привърженици и в Америка и Европа. Когато говорим за вегетариански пържоли, пиле или кайма, това означава естествено соя. Тофу, темпе, соевото мляко и още много разнообразни варианти могат да се открият и в нашите магазини. Отново припомняме ГМО сянката за соята, но това вече е личен избор.

Зърна

Нарочно даваме това общо название. Така спираме първата асоциация с пшеницата, която обаче не е за пренебрегване. Освен това включваме овеса, елдата, лимеца, просото. За амаранта и киноата вече сме дали подробна информация, но не е зле да не забравяме и нашенските продукти. Много лесно и бързо могат да бъдат приготвени. В комбинация със сезонните зеленчуци могат да ни карат да се чувстваме сити и да не ни задържат за дълго в кухнята за приготвянето им.
Виж също и „Зареди се със зърна”.

Мляко и млечни продукти

Млякото и нашенското сирене са признати в цял свят. Естествено млякото има както много привърженици, така и доста противници. Няма да вземаме страна, а само даваме съвет. Ако сте от феновете на млякото и събратята му, да си взимате от проверени източници, за да сте сигурни че наистина пиете мляко. За съжаление ментатата и некачествените продукти тук са много. Вече не звучи парадоксално киселото мляко в хладилника да остава свежо в продължение на месеци.

Яйца

„Чук-чук яйчице! Имаш ли си сърчице?” Яйцата често пъти биват забравяни и подценявани като източник на протеин. Зад черупката на едно яйце има една перфектна комбинация от аминокиселини, необходими за баланса на здравето ни. Няма как да не споменем, че вкусните и полезни запеканки не минават без този полезен приятел. Една свежа салата може да бъде подсилена с едно яйце и да ни даде сили за дълго време.

Както виждате протеини има в доста продукти. Лесно може да ги добавите към ежедневното меню, без това да изисква непосилни усилия и жертви. За повече идеи посетете и раздел Рецепти, където ще откриете много разнообразни кулинарни изненади.

Facebook Коментари