Пробиотици и пребиотици – какво е добре да знаем

Пробиотици и пребиотици – какво е добре да знаем

Вече толкова много термини и новости навлязоха в ежедневието ни, че съвсем нормално е да сме объркани кое какво означава и за какво служи. Подобна, като че ли е и ситуацията с пробиотиците и пребиотиците. За да разсеем излишните съмнения и объркване по темата днес, накратко ще разкажем за тях.

Пробиотиците

Пробиотиците са тези малки микроорганизми, които живеят в червата ни и помагат да бъдем здрави и жизнени. Това основно са бактерии, приети чрез храна или като добавка. И са отлична предпоставка за пълноценна работа на стомашно-чревния тракт.

Различните щамове предлагат богат набор от ползи.  Повишаване на имунитета, намаляване симптомите на артрит, стимулиране на мозъчната дейност, ефективност в борбата срещу раковите образувания.

Тези бактерии са предимно от семейството на Lactobacillus и Bifidobacteria. В етикетите на пробиотичните добавки имената им обикновено се съкращават до L за лактобацилите и B за бифидус. Това са и двата основни вида, които присъстват естествено в червата ни. Избутват вредните патогенни бактерии и дрожди. Спомагат да се предотвратят различни болести или пък ни лекуват от тях.

Нашенски пробиотици

Непастьоризираните ферментирали храни съдържат пробиотици. Богати на пробиотици са мисото и кимчи от чуждите храни. А киселото зеле, туршиите и разбира се киселото мляко са от нашенските продукти.

Кои храни не съдържат пробиотични култури

Много търговски марки за кисело мляко не съдържат живи култури. Така че, проверявайте дали на етикета е написано изрично за такива. Ако няма, не си струва да очаквате да получите живителните пробиотици. Киселото мляко и туршиите са чувствителни към топлината. И ако са изложени на рафтове, на стайна температура, а не в хладилни витрини, означава, че са пастьоризирани или с консерванти и не съдържат пробиотични култури.

Пребиотиците

Пребиотиците са храната, с която се хранят и развиват  пробиотиците. Много хранителни продукти и добавки са с гръмкото твърдение, че съдържат въпросните пребиотици, необходими за добрата ни чревна флора. Но в повечето случаи това е добър маркетингов трик.

Самите пребиотици всъщност са добре познатите ни въглехидрати, като захари, нишесте и фибри, а те могат да се открият почти във всички храни. Ако ядем плодове, пълнозърнести храни и бобови култури, ще снабдим тялото си с всички необходими пребиотици, без да се налага да търсим специално такива. Важно е да знаем, че полезните бактерии се поддържат с тях и това е още една причина, да бъдат неизменна част от трапезата ни.

Вода

Какво още може да се добави по темата?! Естествено да не забравяме водата. За да бъде ефикасна работата на целия ни организъм, в частност и на червата ни, е нужно доволно количество вода, така че не пропускайте това важно условие.

Facebook Коментари