Най-важните алкални храни за жизненост и здраве

Най-важните алкални храни за жизненост и здраве

„Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте.”

Зад закачливите нотки на познатата детска песен има голяма доза истина.

Ако се доверяваме само на рекламите, какво би представлявало нашето ежедневно меню? Изобилие от токсични и киселинно образуващи храни. Това са рафинирани захари, изкуствени подсладители, преработени зърнени храни, месни и млечни продукти с ГМО. Всичко това в комбинация със стрес, липсата на достатъчно почивка и движение.  И затова българинът е на едно от първите места по боледуващи нации.

Един от основните проблеми при такъв ритъм на хранене е липсата на разбиране, че тялото трябва да балансира нивото на рН в кръвта, за да може да е пълноценно и жизнено. Когато човек приема храна, храносмилателните и метаболитни процеси я превръщат в специфична маса. Тази маса може да бъде с киселинен или алкален характер.

Да поддържаме алкалния характер

В природата всички храни съдържат както киселинно, така и алкално образуващи елементи. За да постигнем равновесие между тях, е добре да бъдем осъзнати какво точно избираме да ядем. Когато постоянно приемаме продукти, които след преработка повишават нивото на рН, това може да има тежки последствия за здравето ни.

Ако не бъдат доставяни от храната ни необходимите хранителни вещества, които могат да поддържат леко алкалния характер, тогава тялото започва да черпи от вътрешни източници.  Т.е. от костите и други жизнено важни органи. По този начин рязко намалява способността на организма ни за самовъзстановяване  и детоксикация от тежки метали.  Ставаме податливи на болести. Страдаме от хронична умора и отпадналост.

Най-достъпните и познати зеленчуци, които могат да подсигурят необходимия баланс на рН в кръвта

Кореноплодни зеленчуци

Най-познатите и обичани представители на тези зеленчуци са ряпата във всичките и цветове – бяла, черна, червена, плюс червеното цвекло и морковите. Все достъпни и лесни за приготвяне продукти. Могат да бъдат идеална основа за салата, задушени на пара или запечени във фурна и после леко овкусени. Най-важното е, че ни засищат и заземяват.

Кръстоцветни зеленчуци

Броколито, карфиола, зелето са най-ярките представители на тези зеленчуци. Освен че винаги ни дават здраве и сила, те доставят и радост за очите с ярките си цветове. Много са рецептите и начините за приготвянето им. За повече идеи погледнете тук.

Зеленолистни зеленчуци

Всички знаем за марулята, лапада, спанака, киселеца, копривата, чесновата трева (левурда), както и от станалата вече популярна и у нас рукола. Високото им съдържанието на витамин К, фолиева киселина, фитохимикали, антиоксиданти и фибри са идеалната добавка към ежедневното ни меню. Помагат за добрата перисталтика на стомаха. Още информация можете да откриете тук.

Чесън

Разказвали сме вече за него. Тук добавяме и мощното му действие като алкално формираща храна. Той присъства задължително във всички списъци със здравословни храни. Знаем за прекрасните му качества като имуностимулант. Освен това е ефикасен помощник в борбата за понижаване на високото кръвно налягане.

Лют червен пипер

Да се доверим на корените си. Неслучайно в българската кухня лютото е на почит. Освен че дава огън на храната, той е една от най-силно алкализиращите храни. Съдържащите се в него ензими са особено благотворни за ендокринната функция на организма. Източник е на витамин А. Това го прави ефикасно средство в борбата със свободните радикали, предизвикващи стрес и болести.

Лимони

Полезните и цени качествата на лимона също са ни добре известни. Добавяме към многото им плюсове и силно алкалното им действие. Той е естествен дезинфектант, енергизира и тонизира.

И така: „Зеленчуци, който не яде…”

Facebook Коментари