Храни за прекрасна коса

Храни за прекрасна коса

С коса или без коса

Вече не се приема за физически недостатък липсата на коса при мъжете. Дори напротив. Доста модно е и на тези, на които им отива им придава мъжествен и секси вид.

Така или иначе загубата на коса не трябва да се приема, че е само присъщо за силната част от човечеството. От това страдат и жените и не винаги това е повод за безгрижие.

Освен ролята на генетика, тук се намесват и редица други фактори като хормонален баланс,  понижена функция на щитовидната жлеза, хранителен дефицит.  Като отговор ние можем да си помогнем с подходящи храни, витамини и минерали.

Важно е да имаме правото на избор дали да бъдем с коса или не, поне за господата се позволява право на избор, при дамите въпросът е жизнено важен.

Ще ви предложим няколко полезни храни и естествени природни средства, които могат да помогнат за стимулирането здравословния растеж на косата.

Храни и естествени природни средства за здрава коса

Снабдете се с незаменимите мастни киселини.

Това са специфични мазнини, които за нужни за нормалното функциониране на нашето тяло. Необходимо е да се зареждаме с тях, тъй като не ги произвеждаме. И на въпроса къде да ги намерим, лесно можем да отговорим – орехи, ленено семе, риба и авокадо. Лесно и достъпно и няма оправдание да не си хапваме от тях.

Да повишим образуването на колаген чрез витамин С.

Колагенът е съставна част от  поддържането на косата ни здрава и гъста. Но с течение на времето нивото му намалява и това довежда до по-голяма чупливост и капене. Най-лесният и евтин начин няма да открием в някоя специална козметична процедура, а с увеличение на приема на витамин С.  Всички си знаем къде да го намерим в естествен вид. И все пак: цитруси, ягоди, червени чушки, шипки и т.н. Като допълнителен бонус при приема на витамин С, а оттам и увеличено производство на колаген е и намаляване на бръчките. Нещо на което биха се зарадвали всички, не само дамите, но и господата.

Увеличете биотина.

Биотинът  е водно разтворим В комплекс (най-вече В 7) и стимулира и заздравява косата и скалпа. Естествените източници на биотин са ядките, кафявия ориз и овеса.

Увеличете произвеждането на кератина (протеинът в косата).

Може лесно да го направите чрез Метилсулфонилметан – МСМ, освен трудно произнасящото си име въпросният агент е незаменим помощник в усилването на космените фоликули. Установено е, че при увеличен прием от  МСМ косопада намалява в пъти, а растежа също се увеличава в пъти. За разлика от трудното си име, се намира лесно във всички листни зеленчуци и червеното цвекло.

Яжте храни богати на желязо.

Желязото е от съществено значение за растежа на косата. И освен както Попай в спанака, можем да го открием и в праза, кашуто, сушените плодове, смокини, горските плодове. Добре е да знаем, че за да се абсорбира желязото от тялото е необходимо и достатъчно количество витамин С ( за който вече разказахме).

Заредете косата с минерали.

Силициевия и цинков диоксиди са от съществено значение за растежа на косата. Източниците на тези минерали може да откриете в краставиците, мангото, отново в зеленолистните, фасула, целината, тиквените семки, орехите и яйцата.

Предотвратете чупливостта на косата с витамин Е.

Безценният помощник и приятел витамин Е подхранва изтощената коса и я предпазва от чупливост. Подпомага на организма да произвежда кератин.  Можем да се снабдим с него в слънчогледовото семе, бадемите, кедровите ядки, сушените кайсии, спанак и маслини.

Увеличете циркулацията на скалпа с етерично масло от розмарин.

Това е последното тайно оръжие, което може да ползвате в грижата за красива и здрава коса. Може да добавите няколко капки към шепата шампоан за измиване и да си направите един прост, приятен и лесен масаж. Ако правите това редовно, бъдете сигурни че косата ще ви се отблагодари подобаващо.

Като заключение можем само да ви посъветваме, че няма нужда да помните съставки и  минералите, а храните които могат да помогнат в заздравяването и освежаването на вашата коса. Просто е добре да си знаете, че ядките, зеленчуците и плодовете помагат и затова.

Facebook Коментари