Хранене за красота

Хранене за красота

Красотата е наша естествена природа

Всички ние искаме да се чувстваме и да изглеждаме красиви. Красотата е не само признак за добро здраве, но и инстинкт да се свържем и живеем със себеподобни здрави хора. Това, грубо казано, дава шанс на вида ни да оцелее. Така че красотата, освен външен израз, е и наша естествена природа.

Какво следва от това – непрекъснато сме обстрелвани от реклами, постери и призиви, че красотата е само на една крачка разстояние от нас. Вътрешната ни природа и желание за красота биват използвани за покупки на безкрайни и често пъти ненужни мазила и помади.

Всъщност от нас се иска да се превърнем в послушни, кротки и постоянни клиенти на скъпи и изкуствени продукти. Не отричаме в никакъв случай необходимостта от качествена козметика. Но е добре  да знаем мярката и да работим за красотата не само външно. Красотата и жизнеността зависят също и от храните, минералите и витамините, които приемаме.

Ще ви предложим няколко важни, полезни и достъпни минерали и храни, с които ще можете да покажете най-красивото от себе си.

Минерали за красота

Сяра

Сярата оказва съществено значение върху нашата кожа. От нея зависи „блясъка” на косата, ноктите и кожата ни. Способността на сярата непрекъснато да възстановява и изгражда колагена и кератина я прави безценна и необходима. Същевременно играе и важна роля за увеличаване на хранителните вещества към и от клетките, регулира кръвната захар, възстановява тъканите и поддържа имунната система.

Цинк

Цинкът подпомага клетъчното деление, клетъчния растеж, възстановява клетките и производството на бели кръвни телца. Този минерал е от съществено значение за прочистване на черния дроб, възстановяването на тъканите и кислорода в тялото. Като белег за липса на цинк са появата на акне, косопад и други сходни кожни проблеми.

Храни за красота

Кои храни бихме могли да наречем козметични, т.е. които помагат и работят за нашето здраве и красота? Всички, които съдържат високи концентрации на минерали, сяра, силиций, цинк, желязо и магнезий. Важно е да знаем за тях, че имат алкален характер, антипаразитен ефект, съдържат високи нива на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Алое

Счита се, че това е храната на вечната младост и бързо заздравяване. Противовъзпалителното му действие при остри възпаления е добре известно от най-дълбока древност. Гелът от Алое вера може да се използва локално върху засегнатото (наранено) място или да го добавим към ежедневния си сок.

Кокосово масло

Съдържа редица здравословни качества, включително високо съдържание на антиоксиданти, контролира нивата на кръвната захар, подпомага функцията на щитовидната жлеза и регенерира кожата. Може направо да го ядем, да го добавяме в шейкове, при готвене или директно да се нанася върху кожата.

Краставици

Идеалното средство за почистване на кожата. Краставиците са с високо съдържание на силиций, но е добре да знаем, че често са отглеждани с много пестициди и е хубаво да сме сигурни в произхода им.

Смокини

Имат изключително високо съдържание на калций и други минерали. Те съдържат също и големи количества влакна и следователно са полезни за нашата храносмилателната система. Смята се, че са най-алкализиращите от всички сушени плодове.

Конопено семе

Една от най-пълноценните храни, съдържаща всички девет незаменими аминокиселини, което я прави с изключително високо съдържание на протеин, като същевременно има и омега-3 и 6 мастни киселини и минерали. Може да се яде като закуска, да се прибавя към салата или като добавка в смутитата.

Макадамия

Ядките и маслото от макадамия притежават изключителни козметични свойства – подхранват и овлажняват кожата поради високото съдържание на омега-7-палмитоидна киселина (около 22%). Комбинацията от макадамия и цинк е чудесен и незаменим помощник за гладкостта на кожата.

Тиквени семки

Един чудесен източник на витамини, много минерали (включително и цинк), фитонутриенти и мастни масла. Всичко това допринася за чистата и блестяща кожа. Те също имат антипаразитни свойства.

Куркума

Счита се за силно ревитализираща добавка, със силни противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антимикробни качества. Добре известна и със способността си да пречиства кръвта, което е от съществено значение за чиста кожа.

Facebook Коментари